Tiramisu - reiser med smak

Switch to desktop

Vandretur i pilegrimenes fotefar sør for Roma 17. - 24. april 2018

 FULLTEGNET.Via Appia Antica2 Foto Kjell Helle-Olsen  1«Via Francigena» var pilegrimenes hovedvei i middelalderen. Den gikk gjennom Europa, fra Canterbury i England via Frankrike og Sveits til Italia. Roma var et viktig mål, men ruta gikk videre sørover mot det hellige land, først langs den kjente Via Appia Antica til Castelli Romani og videre sørover til Monti Lepini. Deretter tvers over Italia til Adriaterhavskysten og sørover i Puglia. I Brindisi ender via Francigena, derifra tok pilegrimene båt over havet til Jerusalem.

Noen pilegrimer gikk videre helt ned til S. Maria Leuca ved det joniske hav. Kanskje blir det tur dit en annen gang?

Glade turdeltakere har utfordret oss til å lage en ny vandretur langs den søndre delen av Via Francigena. Og det har vi gjort. Disse turene setter vi opp 3. - 10. oktober og 13. - 20. oktober. i 2018 blir turen satt opp 17. - 24. april.

Turen sør for Roma er svært forskjellig fra den vi kjenner fra vandringene i Toscana. Den er mindre kupert og ikke så godt merket. Noe av den går langs veier med lite trafikk. Vi har lett etter spesielle strekninger, som er gode å gå, og har funnet fram til noen fine gamle kulturveier med mye historie.

Bli med Tiramisu på en ukes tur på gamle romerveier, gjennom skoger og vinmarker, langs vulkanske sjøer og Adriaterhavet, og de siste dagene opplever vi tusenår gamle ruiner, de spesielle husene, Trulliene, og vi går i flere hundre år gamle olivenlunder. Vi overnatter på hyggelig hotell i den lille byen Castel Gandolfo ved Albanersjøen, og på en 400 år gammel olivengård mellom Bari og Brindisi. Bagasjen blir fraktet med buss, så på dagsetappene er det nok å ha med drikke og evt regntøy/ekstratøy.

Kjell og Kari Helle-Olsen er turleder sammen med daglig leder i Tiramisu

PROGRAM FOR TUREN:

De tre første dagene har vi base i den herlige lille byen Castel Gandolfo. Den ligger i Albanerfjellene på kanten av en utdødd vulkan med utsikt mot kratersjøen Albano. Her har pavene hatt sin sommerresidens gjennom hundrevis av år. Disse dagene vandrer vi langs «Dronningen av veier» - Via Appia Antica, gjennom kastanjeskog og vulkansk landskap til den historiske byen Nemi og mellom små fjelllandsbyer i Monti Lepini.

Dag 1:

 Castel GandolfoFly fra Stavanger/Oslo ca kl. 12.00 til Amsterdam. Videre til Roma med ankomst kl. 1635. Buss til den herlige lille byen Castel Gandolfo, der vi har base de første tre dagene. Den ligger i Albanerfjellene på kanten av en utdødd vulkan med utsikt mot kratersjøen Albano. Her har pavene hatt sin sommerresidens gjennom hundrevis av år . Disse dagene vandrer vi langs "Dronningen av veier" - "Via Appia Antica",  gjennom kastanjeskog og vulkansk landskap til den historiske byen Nemi - og mellom små fjellandsbyer i Monte Lepini.

Hotellet vi bor på, har ikke restaurant, så vi går ut i den koselige hovedgaten, rett ved hotellet, og spiser middag. 

 

 

 

 Dag 2:

Nemi2Denne dagen går vi til landsbyen Nemi kjent for markjordbær og sopp. Den ligger ovenfor en annen vulkansjø hvor keiser Caligula bygde sine båter, nærmest flytende palass. Nemisjøen er kalt «Dianas speil» og hele området er velsignet av fruktbarhetsgudinnen. Lunsj i landsbyen. Turlengde 7 km. Etter lunsj blir det tid til å rusle i den lille byen eller gå ned mot Nemisjøen. Kanskje en liten vinsmaking på vei tilbake til Castel Gandolfo.

 

 

 

 

 

Dag 3:

Via Appia Antica Foto Kjell helle-Olsen  3Vi kjører tilbake til Roma og starter vandringen i nærheten av Peters-plassen. Vi går langs pilegrimsleden gjennom det historiske sentrum (Centro Storico) og antikkens Roma fram til Colosseum. Derfra ut gjennom byporten San Sebastian og langs Via Appia Antica. Det er nesten utrolig at denne veien ble bygget allerede 312 år f. Kr.

Området omkring veien er i dag en nasjonal natur- og kulturpark (Parco Appia Antica) og vi passerer en rekke katakomber og rester av gravmonumenter. Lunsj like ved San Sebastian-katakomben. Turen hit er ca 9 km. De som ønsker det kan stoppe her og vente på bussen, eventuelt være med på guidet tur i katakombene, € 10,-

 

 

 

Villa dei Quinttli Foto Kjell Helle-OlsenTuren videre på Via Appia Antica går mye på de samme basaltsteinene som romernes soldater og slaver gikk på. Langsetter står pinjer og sypresser – og de mest imponerende historiske gravmonumentene. Turen avsluttes gjennom det arkeologiske området «Villa dei Quinttli» - keiservilla fra 2. århundre. Her henter bussen oss og tar oss tilbake til hotellet.
Dagens turlengde: 14 km

 

 

 

 

 Dag 4:

Sermoneta

 Bussen kjører oss sørover til Bassiano. Denne lille landsbyen er kjent for sin skinkeproduksjon og ligger ved foten av Lepinifjellene. Herfra går vi på en hyggelig bygdevei med nydelig utsikt mot Middelhavet og Sermoneta, ca 8 km. I Sermoneta spiser vi lunsj og etterpå kjører bussen oss tvers gjennom den sørlige delen av Appeninene til vårt neste oppholdssted, Puglia.

Dette er et fascinerende, flatt område - krydret av historie og endeløse olivenlunder. Herfra skal vi følge i pilegrimenes fotefar i Bari og langs Adriaterhavskysten, og i løpet av de neste dagene vil vi oppleve små og store fiskelandsbyer, sandstrender, lame (gamle elveløp) med sine grotter – og de helt spesielle trullihusene.

 

 

 

 

 

Masseria Salamina

Masseria SalaminaVi skal bo 4 netter i Masseria Salamina litt sør for Bari. Det er en gammel, familiedrevet olivengård med vakre olivenlunder rundt. Svømmebasseng er det og, så tøffe nordmenn kan ta med badedrakt!

 

 

 

 

 

 

Dag 5:

 

Monipoli Foto Kjell Helle-OlsenBussen tar oss etter frokost til det lille strandstedet San Giorgio. Derfra går vi de 8 km inn til Puglias hovedstad Bari. Vi starter ved å gå langs den karakteristiske kyststripen som skifter mellom røffe kalksteinsklipper og nydelige, små sandbukter. Her er det rikelige muligheter til bading, selv om april kanskje kan være i tidligste laget? De siste kilometerne går vi på Italias vakreste og lengste strandpromenade. Lunsj i den sjarmerende gamlebyen i Bari. Etter lunsj blir det en kort byvandring hvor vi vil oppleve de sterke tradisjonene knyttet til St. Nicholas og byens spesialitet, pastaretten Orecchiette. Litt tid til egen disposisjon. Turlengde før lunsj 8 km.

 

 

 

 

 

 Grotte di Castellana Foto Kjell Helle-Olsen 1Bussen tar oss tilbake til hotellet. Før middag kan de som ønsker det bli med på guidet tur i Grotte di Castellana, et enormt grottelandskap med stalakitter og stalagmitter 60 meter under bakken. Grottevandringen tar ca 50 min. Inngangspenger ikke inkludert.

 

  

 

 

 

Dag 6:  

Kari og meg ved Monopoli

 Vi forflytter oss litt lenger sør langs Adriaterhavskysten og tar utgangspunkt i den lille havnebyen Monopoli. Etter en kort tur gjennom gamlebyen går vi sørover langs kysten. Også her er det forrevne kalksteinsklipper – og nydelige badestrender. De mange lidoene vi passerer forteller at lokalbefolkningene søker til strendene her om sommeren. I en av sandbuktene tar vi lunsj- og badepause om vær og temperatur tillater. Matpakke. Turen avsluttes med sjømatmiddag på restauranten La Risacca i Capitolo. På bussturen tilbake til hotellet tar vi en kort stopp ved den mystiske byen Egnazia. Den ble av en eller annen grunn avfolket i tidlig middelalder. Dagens turlengde: 9 km

 

 

 

 

 Dag 7:  

i olivenlundenOmrådet rundt gården vår er den regionale naturparken «Dune costiere», og denne dagen er viet de gamle olivenlundene og grottene der. I dette området møtes Via Appia, Via Trajano og Via Francigena, og alle ble brukt av pilegrimene som skulle til Jerusalem. Vi ser eldgamle spor av bosetting og går på de gamle veiene.

Avskjedsmiddag utenfor hotellet, kanskje i den hvite grottebyen Ostuni.

 

 

 

 

Dag 8:

TrulliHjemreise med buss tilbake til Roma med lunsjstopp underveis. Flyet går fra Fiumicino kl. 17.25, via Amsterdam. I Stavanger kl. 22.25 (Oslo 22.40)

 

 

 

 

 

Dette er de eldgamle husene i Puglia, Trulli, som vi håper vi skal se mange av.

Last ned utskriftsvennlig versjon her

Tidspunkt: 17. - 24. april 2018. (De to turene i oktober 2017 er fulltegnet)

PRIS: kr. 16700, enkeltromstillegg kr. 1800 som inkluderer flybillett tur retur fra Stavanger eller Oslo med skatter og avgifter, alle utflukter inkludert lunsjer, overnatting med frokost og middager.  1/4 liter vin (el annen drikke) og vann er inkludert til maten. Det kan bli små endringer i programmet. 

Vi kan skaffe flybilletter fra andre steder i landet mot et lite tillegg. Du kan også velge å utvide oppholdet ditt, vi hjelper deg.

Depositum kr. 3000 faktureres ved påmelding. Ledige plasser!