Tiramisu - reiser med smak

Switch to desktop

Ibsens og Ferrantes Sør-Italia, 10.-17. april 2018.

Forio havnTO LEDIGE PLASSER.  En tur til Napoli, Amalfi og Ischia i kjente dikteres fotspor.Av tusen grunner til å reise til Napoli og Napolibukta, har vi valgt ut to: Henrik Ibsen og Elena Ferrante.

Henrik Ibsen bodde og skrev noen av sine viktigste verk i Napolibukta. På Ischia og i Sorrento skrev han «Peer Gynt» i 1867. 12 år senere dro han tilbake til området, denne gangen til Amalfi, der han skrev «Et dukkehjem». Alt året etter begynte han på «Gjengangere» i Sorrento. Vi i Tiramisu og flere andre turarrangører har tidligere laget turer i hans fotspor.

 

 

 

 

 Fiat under sitrontreVår andre grunn er nålevende Elena Ferrante, som skriver under pseudonym. Det eneste vi vet med sikkerhet om henne er at hun kommer fra Napoli. Hennes oppvekst i denne byen, skrevet ut i den fire bind store Napolikvartetten, om vennskapet mellom Elena og Lila, og om livet i den fattige delen av byen, har fengslet tusenvis av norske lesere. Bøkene hennes har fått glitrende kritikker og er solgt i store opplag her hjemme.

Så er det selvsagt alle de andre grunnene. Blant dem: vakkert landskap, behagelig klima, nydelig mat, vin, og ei bukt og en by vi alle snart vil oppleve å elske.

 

PROGRAM FOR 10.-17. APRIL 2018

 Dag 1:

Fly til Roma om ettermiddagen. Vi overnatter i Ostia Antica.

Dag 2:

Marianne på Ischia Tidlig om morgenen tar vi egen buss til Napoli, drøye to timer. Derfra blir det ferge til øya Ischia, ca 1.5 time. På Ischia skal vi bo Hotel Villa Carolina i landsbyen Forio på nord-vest kysten. Ischia er en vulkansk øy med et grønt og ulendt terreng, hver kyst har forskjellig karakter med sjarmerende småbyer, fine strender og bratte åssider. Øya er mest kjent for sine mange varme kilder og ble berømte allerede i antikken. Turister og lokalbefolkningen er overbevist om at dette kildevannet har helsebringende effekt.

Vi tar turen til Maronte-stranden, der vi spiser lunsj. I landsbyen Barano rett ved stranden Maronti (i syd), tilbrakte Ferrantes Elena sin første sommer utenfor Napoli. Andre gangen hun er på Ischia er hun sammen med Lila, her tilbringer de noen viktige sommeruker ved stranden og på besøk hos Nino i den litt større byen Forio (i nord-vest). Vi vandrer på stranden, og Marianne forteller litt om Elena og Lila i Ferrantes Napoli-kvartett.

 

 

 

Dag 3:

ForioVi skal gjøre oss bedre kjent med øya som både Ibsen og Ferrante har et sterkt forhold til. Ibsen bodde like ved i landsbyen Casamicciola nord på øya. Han bodde sammen med familien i et hus oppe i åsen over byen, som nå heter "Villa Ibsen". Her skriver han store deler av "Peer Gynt" sommeren 1867. I august 2017 var det et jordskjelv på øya, og huset hans ble ødelagt. Vi skal likevel til byen Casamicciola, se på plaketten hans og fortelle litt on hans opphold på øya. Lunsj på en vingård.

Middag i byen eller på hotellet.

 

 

 

 

Dag 4:

Napoli havnEtter frokost tar vi morgenbåten tilbake til Napoli. Vi drar til hotellet vårt, og så går vi ut til en lett lunsj (på egen regning). Vi skal bli bedre kjent med syd-Italias hovedstad ved foten av Vesuv, med sine trange smug og heftige kaotiske trafikk. Men det finnes et system i rotet, i selve sentrum der vi bor er det ganske lett å orientere seg. Vi går til den lange rette gaten som kalles Spaccanapoli. Gaten blir kalt et "friluftsmuseum" på grunn av den store mengden kirker, palasser og historiske bygninger her. Her ligger kirken Santa Chiara som ble bombet under andre verdenskrig og nå rekonstruert. Vi går også til den overdådige katedralen Duomo fra 1200-tallet, her oppbevares to små flasker med det som skal være Napolis skytshelgens San Gennaros størknede blod.

Frivillig: Marianne tar med de som vil til kirken Pio Monte di Misericordia for å se Caravaggios mesterverk over alteret og forteller om kunstnerens dramatiske liv. Og hvis det blir tid til Capella Sansevero med skulpturen "Den tilslørte Kristus" av den napolitanske kunstneren Giuseppe Sanmartino.

Pizzamiddg i byen

 

 

Dag 5:

Amalfi katedralDenne dagen tar bussen oss til vakre Amalfi. Vi skal besøke Hotel La Luna, som var et fransiskanerkloster grunnlagt av Frans av Assisi. Her bodde og skrev Ibsen "Et dukkehjem" sommeren 1879. Et skilt minner om hans besøk, trappen opp til hotellet heter "Salita Ibsen" og rommet hans finnes fremdeles. "Et dukkehjem" ble en døråpner for Ibsens virkelige internasjonale berømmelse. Aldri før hadde et skuespill gått så spontant inn i den offentlige debatt og blitt så heftig diskutert på alle hold.
Lunsj i byens eneste hovedgate.Ettermiddagen fri. Lunsj på egenhånd

 

Middag på hotellet

 

 

 

 

 Dag 6:

Napoli sentrumVi skal gå i Elena og Lilas fotspor i den fattige bydelen Rione Luzzatti bak jernbanen og titte ut tunellen som jentene gikk igjennom da de prøvde å se havet for første gang.
Kontrasten blir stor når vi så forflytter oss til piazza Martiri i hjertet av den "chice" bydelen Chiaia. Her lå skobutikken til familien Solara som Lina omgjør til en trendy butikk med egendesignede sko. I dag har både Prada, Gucci og Ferragamo butikker i dette området. Marianne forteller om Ferrantes Napoli.

Ettermiddagen fri. Lunsj på egenhånd

Frivillig: Marianne tar kabelbanen med de som vil opp på høyden Vomero, der Elena flyttet sammen med Nino. Her er det fin utsikt over sentrum av byen og Napolibukten

Middag sammen i byen.

 

Dag 7:

herculanumDenne siste dagen reiser vi til Herculanum, som i likhet med Pompei ble begravd under aske i 79 e.Kr. Havnebyen hadde 5000 innbyggere, det var langt færre enn nabobyen Pompei, som hadde 20.000 innbyggere, men til gjengjeld var de rikere. Herculanum er ikke så turistifisert som Pompei, dermed er det roligere å gå rundt og nyte de vakre restaurerte romerske villaene med fresker og mosaikker. Vi har med oss guide.

Lunsj i Herculanum og avskjedsmiddag på hotellet.

 

 

 

Dag 8:
Hjemreise med buss til Fiumicino, flyplassen i Roma, etter frokost.

Pris: kr. 16.200 enkeltromstillegg kr. 2100, som inkluderer fly fra Oslo, transport, opphold og middag hver kveld, samt 4 lunsjer. Ekstra kr. 400 for fly fra Stavanger. Programmet kan bli noe endret. Forbehold om og at euroen ikke stiger ytterligere.

Turen er dessverre fulltegnet


Reiseledere er Marianne Schibbye Bergesen og daglig leder i Tiramisu.


Last ned utskriftsvennlig versjon her